dilluns, 8 de gener del 2018

La Literatura per a nois i noies també celebra els seus aniversaris i les seves efemèrides



És propi d'alguns diaris i revistes avançar les efemèrides i celebracions que tindran lloc durant l'any pel que fa al món dels llibres i de la literatura. I fan bé. Però, com és habitual, només tenen en compte els productes literaris adreçats al públic adult.

No entenc per què s'han de quedar al calaix les celebracions i efemèrides que es produiran dins el món fruitós, atractiu i jovial de la literatura per a joves a la qual un pilot d'editorials hi dediquen ingents esforços per oferir productes de qualitat i rigor que mereixen ser recordats i celebrats. N'assenyalaré, doncs, només una part -petita- del conjunt de celebracions i efemèrides que tenen lloc durant aquest nou any 2018

Aquest 2018 celebrem els 30 anys de…

Sí, celebrem que fa trenta anys que el mallorquí Gabriel Janer Manila va guanyar el Premio Nacional, a Madrid, i el Premi de la Generalitat amb la mateixa obra: "Tot quan veus és el mar". També celebra trenta anys la col·lecció "Ala Delta" de l'editorial Edelvives, així com la col·lecció "Marobert" d'Edicions B. Es va publicar, també, el primer número de la revista de Literatura Infantil i Juvenil "CLIJ". En aquest mateix any vam poder llegir, finalment, les versions catalanes de "La història interminable" i "Momo", de Michael Ende i va guanyar el Premi Joaquim Ruyra, Josep-Francesc Delgado per la novel·la "Si puges al Sagarmatha".

També compleixen trenta anys un pilot de narracions entre les quals vull destacar "Prohibit de ploure en dissabte", de Maite Carranza; "El secret de la moixernera", de Pep Coll: "Els ulls del drac", de Maria Àngels Gardella; "Quin dia més GGGGRRRR!" de Miquel Obiols. Per partida doble es van publicar "El corsari" i "Les ales roges" de Miquel Rayó; de l'Emili Teixidor "En Ranquet i els seus amics", i "Pàgines d'un adolescent" de Xavier Benguerel. Finalment es publica, també, la versió catalana de "Matilda" del cèlebre Roald Dahl, a l'editorial Empúries.

També celebrarem els 20 anys de…

... diversos premis, dels quals vull destacar el Columna Jove per l'obra "L'or dels déus" i el Vaixell de Vapor per "Les històries perdudes", dues obres del prolífic i inesgotable Jordi Sierra i Fabra. També es va publicar, fa vint anys, "Tots els ports es diuen Helena", del periodista i escriptor Joan Barril, dissortadament mort el dia 13 de desembre de 2014. També serà el vintè aniversari de l'excel·lent novel·la "L'home que es va aturar davant de casa", del prolífic Joaquim Carbó, i també de "La formiga Piga es deslloriga", de l'enyorat Emili Teixidor.

I celebrarem el desè aniversari de noves efemèrides...

... entre les que destaco el setè volum de Harry Potter, "Harry Potter i les relíquies de la mort". Recordem que el primer volum d'aquesta famosa sèrie de l'escriptora J. K. Rowling, va aparèixer l'any 1999.  Pel que fa a premis, es va endur el Gran Angular l'escriptora Anna Manso amb l'obra "Canelons freds". Fa deu anys també que Joaquim Carbó publicava "L'última casa" que tancava la sèrie de les "cases" que havia començat a publicar el 1966 amb la cèlebre "La casa sota la sorra". També Maite Carranza publicava una excel·lent narració "Màgia d'una nit d'estiu". D'altra banda, Josep Vallverdú, que ha anat escrivint sense aturador, publicava "Xau, el gos nàufrag". D'aquest mateix autor, celebrem també durant el 2018 el 50è aniversari del Premi Folch i Torres atorgat al simpàtic gosset "Rovelló", un dels títols més reeditats de la literatura catalana per a nois i noies i un dels llibres més estimats pels lectors joves.


No vol ser aquest un llistat exhaustiu perquè aquesta literatura és enormement abundosa i inabastable. Fins i tot massa. Però la mostra és prou significativa perquè la tinguem en compte i la reconeguem com cal.


 Celebrar i recordar els aniversaris tant de les obres com dels seus autors és homenatjar-los i reconèixer el seu compromís amb la llengua i la seva fidelitat amb els lectors. Si és important fer-ho amb els escriptors i obres de la literatura per a adults, encara ho pot ser més de fer-ho amb la literatura per a nois i noies ja que són aquests els qui demà seran capaços de reconèixer i valorar la literatura en general.


Que tinguem, doncs, un bon 2018!


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada