dilluns, 26 de setembre del 2016

Retornen els clàssics (i 3): El centenari de l'escriptor més "esbojarrat"



Clàssics són aquells autors o bé aquelles obres que sempre són actuals i que es van reeditant constantment perquè tenen la capacitat de continuar suscitant interès i emoció més enllà del temps i de les modes.

Ja vaig parlar de Ramon Llull i especialment del seu bestiari, "Llibre de les bèsties", molt adequat també per als lectors joves, que diverses editorials han reeditat per tal que no oblidem ni l'autor ni la seva obra just quan es compleixen 700 anys de la seva existència.

A banda de Llull, però, en poc temps han aparegut almenys tres clàssics més que vaig presentant aquest dies. Fa dues setmanes parlava del relat més kafkià de tots els relats de ficció: "La metamorfosi" de Franz Kafka (Sembra Llibres). La setmana passada vaig fer un comentari del relat que té per protagonista "l'escrivent que preferiria no fer-ho", "Bartleby,l'escrivent", de Herman Melville publicat per Bromera.

Finalment, avui presento el tercer clàssic d'aquesta tongada, que torna a ser un llibre de Sembra Llibres que ofereix els millors relats de l'escriptor més "juganer i esbojarrat", Roald Dahl, amb motiu del centenari del seu naixement. Cal felicitar les editorials que aposten pels clàssics i ens els retornen amb tot l'afany de traslladar-nos de nou el plaer de disfrutar-los.

Si tens bons pensaments
et brillaran a la cara
com si fossin rajos de sol,
i sempre faràs goig.
(Roald Dahl)
"Els millors relats de Roald Dahl"

Molt ben traduïts per Ferran Ràfols Gesa i amb una introducció de Wendy Cooling, aquest recull conté 12 contes de l'escriptor gal·lès nascut el 1916 de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement. La major part de l'obra d'aquest escriptor és celebrada i molt estimada per la població jove per a qui Dahl ha esdevingut un mite. No tant celebrada, en canvi, la seva obra per a adults, que també. Són dotze relats molt atractius que expliquen històries ben teixides, amb molta intriga, amb bon ritme i sempre amb una bona dosi d'ironia, de sorpresa i de transgressió. La majoria d'aquests relats o contes tenen un gran sentit de l'humor, un humor una mica estrafolari i fins i tot macabre amb desenllaços inesperats i totalment imprevisibles en molts casos. Tot plegat resultat d'una literatura divertida i atractiva no sols per als adults sinó també per a lectors joves.

Des de la història que relata la construcció d'una computadora que tingués una gran memòria i que fos capaç d'escriure frases i, fins i tot novel·les senceres, passant per l'atrevida i sorprenent juguesca que un vell fa a un jove que el desafia dient-li que el seu encenedor s'encén sempre per molt que bufi el vent... continuant per les trifulgues de Cyril Boggis que, disfressat de capellà, es dedica a la compra i venda de mobles antics visitant la gent dels petits pobles on se suposa que hauria d'exercir el seu apostolat...fins al relat dotzè que tanca el volum. Es tracta d'històries que parlen sobretot d'allò que són capaços de fer els humans, de les seves misèries i mentides i de com gosen enganyar descaradament els altres. Són personatges quotidians però ressentits, venjatius i bastant psicòpates. I el mèrit de l'escriptor no és solament explicar aquestes històries insòlites sinó la manera com les explica. No tindrien el mateix resultat si no fos per aquesta mena d'humor negre amb què les acompanya i aquests finals sorprenents que el lector no acostuma a endevinar fins que s'hi troba. La perversitat va planant per damunt de la majoria de personatges que ofereixen la cara més fosca de l'espècie, alhora que sovint provoquen una satisfactòria riallada en els lectors.
Els llibres no ens haurien d'intimidar,
haurien de ser divertits, emocionants i meravellosos,
i el fet d'aprendre a ser lector et dóna un avantatge enorme.
Si vols fer alguna cosa que valgui la pena en aquesta vida,
has de llegir un munt de llibres.
(Roald Dahl)

(Roald Dahl)

A la introducció, Wendy Cooling manifesta que Roald Dahl ens pertany a tots com aquell que pertany a una família, perquè d'una manera força peculiar s'ha convertit en part de les nostres vides. Estimava els llibres i tenia l'anhel que els nens i els joves es convertissin en lectors, que se sentissin còmodes amb els llibres i no intimidats. Deia: els llibres no ens haurien d'intimidar, haurien de ser divertits, emocionants i meravellosos, i el fet d'aprendre a ser lector et dóna un avantatge enorme. Si vols fer alguna cosa que valgui la pena en aquesta vida, has de llegir un munt de llibres. Paraula de Roald Dahl!

Com molt bé diu Wendy Cooling, l'obra de Roald Dahl, sobretot la infantil, amb històries fantàstiques i d'una gran imaginació i complicitat amb el públic jove (veure'n més informació), no sempre agrada als adults, però la gent jove l'ha adorat des de fa molt de temps, i el que ha escrit ha servit perquè molts s'enganxessin als llibres. Sembra Llibres ens dóna ara una bona oportunitat per seguir llegint Roald Dahl assaborint aquesta dotzena de relats "esbojarrats".

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada