dijous, 17 de desembre del 2015

Nadal amb llibres: una manera de viure les festes




"Si aconseguim transmetre als nostres
fills la passió lectora, els estarem deixant
en herència un univers infinit de sensacions
i coneixement, i obrint-los portes a un futur
més ric, autònom i ple d’oportunitats."
(Joan Carles Girbés)


Les vacances de Nadal són una oportunitat perquè deixem que la lectura entri a la llar. Una oportunitat perquè els adults llegim però sobretot perquè encomanem aquest virus i estimulem la nostra mainada perquè s'enriqueixi identificant-se amb personatges de ficció que alhora que els diverteixin també els ajudin a créixer.

Transmetre als nostres fills i alumnes la passió lectora és -com diu l'editor Carles Girbés- deixar-los en herència un univers infinit de sensacions i coneixement, obrint-los portes a un futur més ric, autònom i ple d'oportunitats.

«...A més de ser un dels instruments més poderosos
que tenim per accedir a la informació i per apropiar-nos-en,
la lectura és una companya per a l’oci i el divertiment,
una eina per al desenvolupament personal, que ens permet
explorar mons diferents al nostre, reals o imaginaris,
i una font de plaer inesgotable.
(Revista "Infància", 2000)


Una selecció de llibres per a tots els gustos i edats

De quin color és un petó?
Rocío Bonilla
Animallibres, 2015
(Àlbum per a primers lectors)

A la Mònica, a qui tothom diu Minimoni, li encanta pintar mil coses de colors: marietes vermelles, cels blaus, plàtans grocs... però mai no ha pintat un petó. De quin color deu ser un petó? Vermell com una deliciosa salsa de tomàquet? No, perquè també és el color de quan estàs empipat... Verd com el dels cocodrils, que sempre li han semblat tan simpàtics? Impossible, perquè és el color de les verdures i no li agrada pas menjar-ne! (Més informació)

"Petits descobriments" (col·lecció)
Editorial Baula, 2015
(Col·lecció per a primers lectors)

L'editorial Baula ha publicat els deu primers títols de la col·lecció "Petits descobriments", obra del tàndem format per Marta Luna, pel que fa als textos i Ximena Maier per les il·lustracions. La col·lecció va adreçada als primers lectors i està formada per petits llibres de coneixements destinats a la difusió de temes tan senzills com quotidians i a mostrar el procés que va d'una realitat molt propera fins a conèixer el seu origen... (Més informació)



 El nen dibuixat

Martí Gironell (Besalú, 1971)

Il·lustracions de Pedro Rodríguez

La Galera, 2015 (Grumets, 239)

(Per a primers lectors)


Amb "El nen dibuixat" (La Galera, 2015), l'escriptor Martí Gironell s'endinsa, per primera vegada, dins del món de la literatura infantil amb un conte que, il·lustrat amb uns atractius i rutilants dibuixos de Pedro Rodríguez, gira a l'entorn de la necessitat de fomentar el gust per la lectura des de la infància. (Mésinformació)

 Ha passat el circ
Joaquim Carbó
Il·lustracions de Júlia Sardà
Baula, 2015
(Per a primers lectors)

"Ha passat el circ", del veterà escriptor Joaquim Carbó, un conte publicat per Baula i il·lustrat per Júlia Sardà, té tots els ingredients perquè la mainada s'ho passi bé: primer pel tema del circ, sempre tan atractiu, després per la presència d'uns personatges simpàtics com són els micos; i, finalment, per la petita emoció final que vol ser una trucada al cor dels lectors. (Mésinformació)

Faules de sempre i altres contes d'animals
M. Carme Bernal i Carme Rubio
Il·lustracions de Laura Reixach
Eumo Editorial, 2015
(A partir dels 8 anys)

El recull de "Faules de sempre" està format per nou relats, protagonitzats tots ells per animals de tota mena on, com és propi de les faules, permeten exhibir les seves millors qualitats -la murrieria, la intel·ligència, l'esforç...- o bé, contràriament la seva habilitat per enganyar, fins i tot per mentir sense escrúpols. Qualitats i defectes que, malgrat que són escenificats per animals, van destinades a criticar directament les conductes dels humans. (Mésinformació)
  

Llibre de les bèsties
Ramon Llull
(Versió de Roc Casagran)
Il.lustracions d'Aitana Carrasco
Sembra, 2015
(A partir dels 10 anys)

El "Llibre de les bèsties", publicat per Sembra Llibres, és una versió actualitzada i alhora fidel de l'obra de Ramon Llull, a través de l'escriptor Roc Casagran, amb unes il·lustracions sòbries i elegants d'Aitana Carrasco que encapçalen cada un dels set capítols del llibre. Es tracta d'un excel·lent regal per a tota classe de lectors, joves i adults, que ens arriba com a homenatge i reconeixement del nostre i gran Ramon Llull, mort fa 700 anys... (Més informació) 

 
Afegeix la llegenda
Com un record d'infantesa
Feliu Ventura
Il·lustracions de Daniel Olmo
Sembra Llibres, 2015
(Per als adolescents)

El cantant i autor de cançons Feliu Ventura acaba de publicar a l'editorial Sembra Llibres la novel·la "Com un record d'infantesa" on debuta en el camp de la narrativa amb una interessant novel·la il·lustrada per Daniel Olmo. L'obra té com a eix central la figura i l'obra de l'Ovidi Montllor, així com les ferides i esperances dels qui van combatre a les files militars. El resultat és un vibrant i bell homenatge al cantautor d'Alcoi... (Més informació)

Pedra de tartera
Maria Barbal i Farré
Laia, 1985 ("El Nus", 51)
(Premi Joaquim Ruyra, 1984)
(Per als adolescents)

Fa 30 anys que Maria Barbal va escriure "Pedra de tartera", per tant és un bon motiu per fer-ne una atenta lectura. La protagonista de la història explica en primera persona el relat de tota la seva vida des que era adolescent –cap al 1910- fins a la seva vellesa, cap als vuitanta. Es tracta d'una novel·la de gran qualitat literària, sense concessions ni a l’estil ni al llenguatge, un element no sempre del tot habitual en la novel·la per a joves. (Més informació)


 I fins aquí, ara com ara... Des d'aquest bloc desitgem que els lectors s'ho passin bé llegint, que els pares i mestres en siguin còmplices i que per damunt de tot el ressò d'aquestes lectures serveixi per a fomentar-ne moltes d'altres. Créixer envoltat de lectures és viure acompanyat d'altres vides, a més de la pròpia. Val la pena!

Bona lectura! Bon Nadal!


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada