dilluns, 14 de desembre del 2015

"Ha passat el circ", un un conte infantil del veterà Joaquim Carbó



L'escriptor Joaquim Carbó posseeix una llarga trajectòria com a narrador i sap treure bon partit de qualsevol petit detall o situació tot convertint-la en un divertit acudit i a vegades en una alliçonadora experiència per als lectors joveníssims que tenen la sort d'accedir als seus contes.

"Ha passat el circ", publicat per Baula i il·lustrat per Júlia Sardà, té tots els ingredients perquè la mainada s'ho passi bé: primer pel tema del circ, sempre tan atractiu, després per la presència d'uns personatges simpàtics com són els micos; i, finalment, per la petita emoció final -que em guardaré prou de desvetllar- que vol ser una trucada al cor dels lectors.



       Joaquim Carbó, que acaba també de publicar "Va com va!" (Editorial Males Herbes), una història per a adults que ha estat qualificada de tragicomèdia indignada, amb un pols narratiu frenètic, és capaç de passar d'un registre sense concessions, com en aquesta última novel·la, a l'expressió més tendra del conte pensat per als infants. Aquesta capacitat i habilitat d'adaptació, que l'han acompanyat durant tota la seva carrera literària, li ha permès moure's i ser present en molts dels camps de la narrativa i sobretot ser fidel a públics ben diversos entre els quals l'infantil és potser el que n'ha sortit més beneficiat. Aquesta mena de doctor Jekyll i Mister Hyde, com algú ha batejat a Carbó, li ha permès escriure des de narracions ben estripades i un pèl poca-soltes fins a narracions de gran sensibilitat i emotivitat adreçades al jovent.



Als vuitanta-tres anys, doncs, Carbó pot lluir d'escriptor sòlid i polièdric, com es diu ara, i de poder celebrar un bon grapat d'onomàstiques ben diverses com els gairebé cinquanta anys de la seva primera novel·la per a adults Els orangutans (1967); o bé com els cinquanta de la primera novel·la juvenil La casa sota la sorra (La Galera, 1966), reeditadíssima i portada als escenaris. També celebren els seus aniversaris els primers contes infantils que va publicar a la revista "Cavall Fort" a partir de l'any 1961, any de la seva creació. Són diversos els motius que justificarien, com a homenatge a l'autor i a la seva obra, que el món editorial i les institucions més lletrades es posessin d'acord per tal de portar a terme una edició commemorativa almenys de les dues novel·les esmentades.

Escriptor incansable, creador inesgotabe de personatges entranyables i d'escenaris tan atractius com inversemblants, Joaquim Carbó és avui una figura imprescindible dins la història de la literatura del nostre país. I que duri!


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada