dilluns, 3 de novembre del 2014

Panorama del llibre infantil i juvenil a Catalunya (2012-2013)



El pedagog, escriptor i crític Joan Portell acaba de publicar un informe per a l'Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura que porta per títol "Panorama del Llibre Infantil i Juvenil a Catalunya durant els dos últims anys, 2012 i 2013". Es tracta d'un interessant i exhaustiu treball que repassa tot el que ha donat de si el món del llibre per a nois i noies durant els dos últims anys, que no és poca cosa. Aquest treball es difon, també, a través del web del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Aquest "Panorama...", segons el seu autor, pretén satisfer i informar tant a aquell que tot just s'introdueix en el món del llibre per a joves, com també a qualsevol persona experta en el tema amb l'intent que hi trobi un millor aprofundiment i una informació veraç i completa. Un repte que Joan Portell ha acceptat amb modèstia però amb ganes. El resultat, després de fer-ne una lectura atenta, és de nota. L'experiència i els coneixements que mostra des de fa temps Portell, li permeten fer una revisió crítica de tot el que es mou dins d'aquest camp sempre menystingut i bastant oblidat per la gran parròquia de pares, educadors i, és clar, també un bon grapat de mestres.

La primera cosa que crida l'atenció d'aquest treball, fins i tot l'atenció dels qui ens hi movem constantment, és la riquesa, la vitalitat i la gran diversitat de qüestions que es belluguen en el món de la lectura per a joves. No deixa de ser curiós i, fins i tot paradoxal, que un món tan ric i pletòric tingui una incidència i una visibilitat tan pobra en el camp de l'educació. Més encara: que un tema de tanta trascendència per a l'educació dels nostres joves passi d'amagatotis per la majoria dels mitjans de comunicació. Després, òbviament, ens queixem de la manca de lectors.

En aquest informe, doncs, Portell repassa la incidència de la forta crisi actual dins del món del llibre infantil i juvenil: la davallada de vendes de llibres, el tancament de llibreries i d'editorials, les estratègies de màrqueting a què es veuen forçades les editorials, l'aparició de l'APE (Autors i Autores en Perill d'Extinció)... I, com no podia ser altrament, l'autor repassa la llista de títols publicats durant els dos últims anys on, malgrat la crisi, hi trobem força títols interessants, novetats innovadores i petites joies que caldrà recomanar.  També un comentari sobre els premis literaris així com dels diversos esdeveniments -com el Congrés de LIJ, a finals del 2013- o les exposicions en homenatge a determinats autors i algunes celebracions amb motiu de l'aniversari d'algun escriptor o il.lustrador. Tot plegat, un bon calaix de sastre que ens dóna una radiografia bastant completa de quin és el moment actual dels esforços de molts professionals per fer de la lectura una font de plaer per als nois i noies i una eina indispensable per al seu creixement.

De la lectura de l'informe de Joan Portell, i sense que ell ho expressi d'una manera clara, se'n desprèn -en desprenc, vaja- una sensació general de feblesa i d'una certa indiferència de la societat pel món de les lletres i de la lectura, pel món de la creativitat i del cultiu de la imaginació a través dels mots i les il.lustracions. Feblesa i indiferència tant per part de les institucions i dels mitjans de comunicació com de qualsevol persona que, tot i tenint la responsabilitat i el deure de formar lectors, els negui aquest dret i els privi d'aquest cuquet, el de la lectura, que els hauria de portar, si més no, a ser més savis i, per què no, més feliços.


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada