dilluns, 15 de setembre del 2014

Editorial Mediterrània publica una petita biografia del poeta Joan Vinyoli per als lectors més joves



Tot i que no és fàcil apropar als nois i noies una poesia que en principi no ha estat escrita per a ells, Editorial Mediterrània, amb motiu de celebrar-se enguany el Centenari de Joan Vinyoli, ha publicat una petita biografia del poeta barceloní, acompanyada d'un petit tast d'algun dels seus poemes més planers i entenedors.

... de vegades, la poesia ens produeix un calfred
perquè connecta amb un aspecte molt íntim
 i molt sentit de la realitat.
(Joan Vinyoli)

       Aquest Joan Vinyoli, escrit en forma gairebé de conte, amb text de Cristina Palomar i il.lustrat per Isabel Mestres s'inicia amb unes frases de Salvador Espriu parlant de Vinyoli i tot seguit s'endinsa en un dels seus poemes "Platja dura" uns versos a través dels quals Vinyoli recorda la seva infantesa viscuda a Santa Coloma de Farners.

Seguidament quatre dades sobre el naixement del poeta, el tres de juliol de 1914, el naixement de la germana, la mort del pare, el canvi de residència a Sant Joan Despí on els germans al jardí juguen molt sovint i, sobretot, fan volar l'estel i en Joan tanca els ulls i somnia que vola...; la tornada a Barcelona i l'inici dels estudis als Escolapis, primer, i als jesuïtes del carrer Casp, després.

El relat comenta anècdotes que busquen alguna complicitat dels joves lectors amb Vinyoli, idea aquesta que és un dels propòsits del llibret. Per exemple quan explica que el poeta i la seva germana tenien el costum de fer el pessebre per Nadal ... amb els tous de molsa, les muntanyes de suro i la neu de farina. En Joan guardarà les figuretes de fang del Naixement durant tota la vida... 

I continua la biografia: l'estiu de l'any 1922 la família va a estiuejar a Santa Coloma de Farners. Aquí és on descobrirà el poder de les paraules estimulat pel toc de campanes del campanar de l'església... El text també ens dóna a conèixer els primers premis, la feina a l'editorial Labor, la creació d'un agrupament excursionista, l'amistat amb Carles Riba, la publicació d'alguns poemes i la inevitable guerra civil...

El casament del poeta l'any 1943 i el naixement dels seus tres fills; el premi Ossa Menor amb el llibre Les hores retrobades; els estiuejos de la família a Begur on en Joan s'enamora de les cales i de la proximitat de la muntanya al mar; una conjunció que li obre un nou món... Tot porta al lector a conèixer l'etapa més madura del poeta, les seves obres -que tracten sobretot de l'amor, de la poesia i de la mort, els reconeixements a la seva trajectòria entre els quals la Medalla d'Or al Mèrit Artístic atorgada per l'Ajuntament de Barcelona. La mort del poeta es produí el 30 de novembre de 1984.

El text d'aquesta publicació recull els moments més importants de la vida de Joan Vinyoli. Potser s'hi troben a faltar alguns fragments dels poemes més accessibles i que permetin als lectors joves tastar els mots sorgits de la seva ploma i que expliquen o intenten explicar alguns dels seus records més personals i l'abast de la seva experiència vital, malgrat que, com he dit al principi, no és fàcil traslladar als joves una poesia que no va, en principi, destinada a ells... Editorial Mediterrània ha apostat, malgrat tot, per intentar-ho. Ara ja dependrà d'altres mediadors.

Tira't el cércol de manera
que et passi pel cap,
salta al mateix temps els esglaons
de l'escaleta de l'entrada
que dóna a l'avinguda del jardí,
mira la grava del jardí,
tanca els ulls i
vola.
(Joan Vinyoli, "Retrat de família")


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada