dilluns, 20 de gener del 2014

"Si puges al Sagarmatha..." , 25 anys i 30 edicions

(Primera edició a Editorial Laia)

El Nepal t'imposa la modèstia,
el sentiment de la impotència.
Surt de les autopistes, de les ciutats...
i col.loca't en una drecera de l'Himàlia:
comprendràs moltes coses sobre el món
i sobre tu mateix.

La novel.la Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent, de l'escriptor Josep-Francesc Delgado acaba de complir 25 anys i ha esdevingut un dels llibres clàssics de la novel.la de viatges i aventures.

La novel.la, que va guanyar el Premi Joaquim Ruyra l'any 1988, narra l'aventura de l'escalada a la muntanya més alta del món en clau de misteri.

Dotze alpinistes s'han enfrontat amb el repte d'escalar el cim més alt del món, l'Everest, -Sagarmatha en nepalès i que vol dir "el qui té el cap en el cel"-. Només la muntanya sap què ha passat realment amb la Mireia i què s'amaga darrera del seu diari misteriós.

El Nepal et canviarà a tu...;
els seus misteris poden arribar a posseir-te,
se t'empassen com un xuclador.

       Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent és una novel·la d’aventures de la qual en sortirà aviat la 30ª edició. Això vol dir milers de lectors que s'han deixat seduir per un relat que és alhora un cant a la natura embolcallat per la força d'un misteri que no s'aclareix fins al final i un intent de plantejar, per part de l'autor, aspectes sobre la identitat dels personatges, el pes de les cultures diguem-ne més allunyades de les que mostren aquests personatges. És un cant, alhora, a l'amistat, a la generositat d'uns personatges que suporten els perills de l'escalada, les inclemències del temps i les incògnites dels resultats de les seves accions.

(Vint-i-sisena edició)

Escrita primer en forma epistolar i més tard a través de la descoberta d'un diari que la protagonista -l'única dona de l'expedició- havia escrit fins a l'últim moment abans de desaparèixer i de ser donada per morta, alimenten un interès creixent per part del lector i una profunda i emotiva immersió en el món insòlit i poc conegut de l'alpinisme amb tot el que aquest esport comporta.
Què ens impulsa a entrar
per aquests viaranys inhòspits?

És tracta d'una novel.la que ja podem considerar un clàssic de la nostra literatura per a joves, i no tant joves, i que fins ara ha tingut una continuïtat en dues novel.les més: Sota el signe de Durga (Columna, 1993) i Nima, el xerpa (Edicions B, 1993), però l'autor ens ha assegurat que n'hi haurà una quarta a l'estiu -La tomba de Tiangbotxé- i per tant l'obra es convertirà en una tetralogia literària de gran interès.

Totes les expedicions han de patir l'escomesa mortal
de l'altura a més de vuit mil metres.

Com molt bé diu August Garcia en el seu blog "Rapsòdia" en aquesta novel.la de Delgado s'entremesclen l'aventura personal, el repte esportiu i el creixement interior. Tot això -diu August Garcia- amanit amb unes trames més o menys atraients, un calidoscopi de personatges amb les seves lluites internes i un profund coneixement de la religiositat, la geografia i els costums quotidians d'aquests verals, fruit d'estades de primera mà de l'autor.

La bellesa dels cims t'aboca
a la recerca d'unes altures
cada cop més inassolibles.


(Versió reduïda)

Una adaptació al Nivell Bàsic

Edicions del Roure de Can Roca, ha tret també una edició de la novel.la en versió reduïda per a aquells lectors que aprenen l'idioma o que tenen dificultats lectores. Aquesta versió redueix l'extensió del text original i ofereix l'obra a través d'un repertori lèxic bàsic per facilitar-ne la comprensió. L'adaptació, que es presenta amb fotografies de la primera expedició catalana a l'Everest, fetes per l'alpinista Josep Vidal Ponce, ha estat elaborada per Marta Ibañez Fuentes, professora de llengua i literatura catalanes a l'Institut Ferran Casablancas de Sabadell.

El Nepal et canviarà a tu;
no intentis de canviar-lo a ell.
(Stephen Bezruchka)


Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada