dijous, 19 de desembre del 2013

Nadal, Vacances, Lectures...



És un tòpic relacionar les vacances amb la lectura i el Nadal amb les dues coses... però l'objectiu d'un blog com aquest és insistir en els efectes beneficiosos de la lectura i, per tant, no desaprofitarem cap ocasió per recomanar, engrescar i estimular la lectura lliure entre la gent jove.

Ofereixo, doncs, una selecció de títols que ja han aparegut en aquest blog i que em proposo recordar.
Bona lectura i bones sensacions!!


Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any, de Joana Raspall (Editorial Mediterrània, 2013) (Per a totes les edats)

No em puc estar de començar recordant la poeta més veterana del país que ens va deixar el dia 4 de desembre, a l'edat de cent anys i cinc mesos. El seu últim regal ha estat un llibre de poemes de Nadal escrits amb la sensibilitat, alegria i bonhomia que sempre ha mostrat la Joana Raspall i com podrem comprovar si el llegim atents aquest excel.lent recull, sobretot quan diu:

Mentre escumeja el xampany
a les copes dringadisses,
ens desitgem un bon any
i unes festes ben felices.

Per més informació sobre aquest llibre podeu consultar aquí.

Dedica'm un poema encara que sigui teu, de Maria Carme Roca (Barcanova, 2013) (A partir dels 12 anys)


I de la poeta Joana Raspall al poeta més estimat del país: Miquel Martí i Pol, que l'escriptora Maria Carme Roca "utilitza" per embolcallar una petita i, fins a cert punt, molt habitual història d'amor de dos adolescents. El resultat però esdevé un petit homenatge al poeta de Roda. La idea és útil per als joves lectors ja que tenen un bon motiu per acarar-se a la poesia, la parenta pobra de la literatura per a joves. (Aquí en podeu llegir més).




L'Èlia va de bòlit, de Llorenç Capdevila. Il.lustracions de Marta Biel (Barcanova, 2013) (A partir dels 8 anys)


A l'Èlia, protagonista d'aquesta narració, li passa més o menys el mateix que a un tal Gregor Samsa que es va despertar un dia transformat en un insecte. Un argument atractiu que té assegurada una bona acollida per part dels lectors que, àvids d'aventura, busquen sempre en aquest tipus d'arguments una bona possibilitat de xalar. La novel.la destaca pel seu bon humor i una gran imaginació. Un bon regal que el pare de l'Èlia va fer-li pel seu aniversari...(Llegiu-ne més)



Molsa, de David Cirici (Edebé, 2013) (A partir dels 10 anys)


Molsa és la història d'un gos que una bomba, enmig d'una guerra, deixa orfe i ha d'espavilar-se per sobreviure sol i sense un sostre ni res que li satisfaci la gana. La tendresa i la compassió que desperta el gos és la clau -d'aquesta novel.la i de la majoria de novel.les amb gos- perquè els lectors llegeixin la narració amb tota l'emoció possible i s'identifiquin amb ell i emprenguin junts un viatge iniciàtic a través del qual caldrà superar obstacles, i no sols sobreviure, sinó també créixer i madurar. (Podeullegir-ne més)

Les gallines del Batat i altres històries, de Victòria Tubau (Cruïlla, 2012) (El Vaixell de Vapor) (A partir dels 9 anys)


És un títol que no hauria de passar desapercebut per l'originalitat, la sensibilitat i l'emoció que desprenen no sols les seves pàgines sinó, i sobretot, la personalitat dels seus personatges. Excel.lents metàfores sobre els nens i nenes d'una classe i d'una escola qualsevols: la del vaixell i la seva tripulació i la de les estrelles totes diferents però totes estrelles. Poques vegades és tan plaent llegir un llibre. Poques vegades una narració és capaç d'arrencar-te un somriure rere l'altre i al mateix temps fer-te venir pell de gallina. Senzillesa i sensibilitat, en aquest volumet, semblen paraules de la mateixa família. (Aquí en podreu llegir més)

Set Blancaneus i un nan, de Carles Cano. Il.lustracions de Núria Feijoó (Edicions del Bullent, 2013) (A partir dels 9 anys)


Segons llegim a la contraportada de Set blancaneus i un nan -un títol ja significatiu i intencionat- es tracta d'una versió gamberra de Blancaneu i els set nans, només que a l'inrevés: ací són set les princeses blanques com la neu nascudes, en dos parts múltiples, de la reina Eduarda que aprofita l'arribada d'un nan negre com el sutge en una barca a la deriva pel riu per nomenar-lo successor i obligar-lo a casar-se amb una de les seves filles. Però les coses si li complicaran a la malvada reina i el conte acabarà d'una manera totalment imprevista. (Podeu seguir llegint...)

El domador de paraules. Poesies incompletes, de Miquel Desclot. Il.lustracions de Mercè Galí (La Galera, 2012) (Per a tota classe de lectors)


 El domador de paraules és un aplec de cinc llibres, tres dels quals ja estaven editats en altres editorials. Són: Bestiolari de la Clara (1992), amb seixanta-tres poesies; Oi, Eloi? (1995), també amb seixanta-tres i Més música, mestre (2001), escrit sobre tota mena d'instruments musicals. A aquests tres llibres s'hi han afegit ara dos llibres nous: El domador de paraules i Com si fóssiu a casa vostra, que plegats sumen més d'un centenar de poesies. El volum, doncs, amb més de tres-centes pàgines recull el bo i millor de la poesia per a joves de Miquel Desclot. (Continueu llegint...)

Les vacances d'en Felip Marlot, de Joaquim Carbó (Barcanova, 2013) (A partir dels 11 anys)


Tothom té dret a fer vacances! En Felip Marlot, un detectiu molt especial, es pensa que tot anirà bé quan puja a l'autobús que l'ha de portar a Morvià, on ha estat convidat a passar uns quants dies. Però no troba la pau que esperava, sinó que haurà de participar en un munt d'aventures. Per sort, la Clara, una mossa d'esquadra molt eixerida, l'ajudarà a sortir-se'n de tot, no sense rebre, però, alguna trompada. (Cliqueu aquí per llegir-ne més).




Noel et busca, d'Àngel Burgas (La Galera, 2012) (A partir dels 13 anys)


L'Enric es desperta en un hospital. No recorda res. La policia el vigila i ell no sap en qui confiar. L'única alternativa que té és descobrir el seu passat a través dels records inconnexos que l'assalten. Però de vegades no saber res és una protecció i oblidar-ho tot és l'única sortida. Només té una certesa, que algú el busca. I no sap si li convé que el trobin... Novel.la d'intriga que es llegeix amb un ritme trepidant fins al desenllaç sorprenent i molt contundent. (Seguiu llegint)



Jan Plata. La crida dels pirates, de Josep L. Badal. (La Galera, 2013) (Premi Josep M. Folch i Torres, 2012) (A partir dels 11 anys)

Jan Plata. La crida dels pirates és, sobretot, la història d'un nen somiador que viu amb la seva mare vora el mar. No sap res del seu pare i sempre que pregunta per ell es queda sense resposta. Tot un enigma. Però un dia tot canviarà per sempre, i començarà una aventura màgica i inesperada, un viatge iniciàtic en què coneixerà un munt de criatures i personatges... però, sobretot, coneixerà el seu pare i el valor de l'afecte i l'amistat... Es tracta d'una narració delicada, enigmàtica, poètica, atractiva, plena de sensibilitat i que, malgrat que es tracti d'una història de pirates, esdevé un cant al mar, a la navegació i al món dels somnis i de la fantasia. 
I un cant, és clar, a la llibertat. (Podeu seguir llegint).

L’Odissea, d'Homer. Adaptació d’Albert Jané. Il.lustracions de Pep Montserrat (Combel, 2008) (Per a tota classe de lectors)


Una de les últimes adaptacions que ha publicat Albert Jané és L’Odissea d’Homer, editada per Combel l'any 2008, amb unes excel.lents il.lustracions de Pep Montserrat. Un llibre que és un autèntic regal que honora no sols els seus autors sinó també els editors que l'han fet possible.
Albert Jané, extraordinari vivificador de la llengua, en fa una lectura molt personal, però el seu art literari és present a cada pàgina, a cada escena, a cada aventura. Un llenguatge que obliga al lector a assaborir amb atenció un text que realment ha estat escrit per ser escoltat, més que llegit. (Per llegir-ne més)

He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila (La Galera, 2010) (A partir dels 13 anys)


Gabriel Janer Manila construeix la seva novel.la a partir de l’experiència real viscuda per un jove, Marcos, protagonista de la narració, explicada per ell mateix en primera persona, on explica que el seu pare l’havia venut com es ven una cabra... Llavors no tenia més de sis anys...No sabien -diu- que amb el temps el meu cos arribaria a fer la mateixa olor dels llops, una olor forta, salvatge. I sé del cert que els meus cabells arribaren a exhalar la mateixa fetor dels llops. I la meva pell. També recorda que l’home que el va comprar el va abandonar a la muntanya... Qualsevol animal era per a mi com un germà, un amic de l’ànima... (Per llegir-ne més).


Aquesta és només una mostra de lectures atractives que poden acompanyar molt bé algunes estones d'aquests dies de vacances. Espero que siguin estones agradables i que la lectura hi aporti un gavadal d'alegria i d'enjòlit.

Bones festes i bon any!


Josep Maria Aloy

2 comentaris:

  1. Gràcies, Josep M per una tria tan interessant. N'hi ha uns quants que no coneixia i que penso recomanar -o regalar que és el que toca aquests dies- als meus nebots.
    Una abraçada i… BON NADAL!!

    August

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què faríem sense llibres, August?!
      Moltes gràcies pel teu comentari i molt bones Festes!

      Elimina