dilluns, 22 de juliol del 2013

Lectures refrescants per a les vacances dels nostres joves



Les vacances d'estiu és el millor moment...


... és el millor moment per demostrar que la lectura ens importa i ens agrada. És el millor moment per comentar les nostres lectures amb tota la família. I és el millor moment per anar engrandint la nostra biblioteca personal que serà el patrimoni que deixarem als nostres descendents.

Les vacances d'estiu constitueixen una bona oportunitat per demostrar que estimem els nostres escriptors i escriptores; que volem que segueixin nodrint-nos de bones històries, que volem ser ciutadans agraïts capaços d'homenatjar als autors que escriuen per a nosaltres.

Deixem-nos d'històries i llegim totes les que puguem!




Nocturn de Sant Felip Neri
Sebastià Bennasar
Meteora, 2013 ("Paper de fortuna", 27)


Nocturn de Sant Felip Neri (Editorial Meteora, 2013) és alhora un retrat crític i lúcid de la ciutat de Barcelona actual i la seva història, una crònica punyent de la tragèdia dels Balcans i una condemna absoluta a qualsevol mena de guerra, passada o per venir.
 Sebastià Bennasar (Palma de Mallorca, 1976) presenta una obra contundent i incòmoda, un text que és un crit enrabiat de lluita davant les terribles dificultats que algunes persones han de superar senzillament per continuar vivint. (Per veure'n més...)




Noel et busca
Àngel Burgas
La Galera, 2012 ("Lluna Roja") (215 pp.)
Premi Crítica Serra d'Or, 2013


L'Enric es desperta en un hospital. No recorda res. La policia el vigila i ell no sap en qui confiar. L'única alternativa que té és descobrir el seu passat a través dels records inconnexos que l'assalten. Però de vegades no saber res és una protecció i oblidar-ho tot és l'única sortida. Només té una certesa, que algú el busca. I no sap si li convé que el trobin...
 Noel et busca, publicada per La Galera l'any passat, acaba de guanyar el Premi de la Crítica Serra d'Or en ser considerada pel jurat una de les millors novel.les juvenils de l'any. Amb aquesta obra, Àngel Burgas (Figueres, 1965), consolida de manera notable una trajectòria literària d'una dotzena llarga de llibres per a joves. (Per veure'n més...)




Les vacances d'en Felip Marlot
Joaquim Carbó
Il.lustracions d'Òscar Julve
Barcanova, 2013 (Sopa de Llibres, 199)


La sèrie de sis volums protagonitzada pel detectiu Felip Marlot, una insòlita creació de Joaquim Carbó adreçada als lectors joves el primer volum del qual és de l'any 1979
Felip Marlot, detectiu privat, intuïtiu, tendre, senzill i ple de sentit comú. Ingenu i sincer a estones i xerraire i noble en tot moment. Un antiheroi amb molts dels tics del seu creador. Una veu clara i crítica que esdevé, sense proposar-s'ho, portaveu de la consciència col.lectiva de la nostra societat.
El primer volum de la sèrie -En Felip Marlot, il.lustrat per Maria Rius- fou publicat l'any 1979 a Publicacions de l'Abadia de Montserrat. A partir d'aleshores i fins avui se n'han publicat cinc volums més: Un altre Felip Marlot, si us plau!, il.lustrat per Maria Rius (P.A.M., 1983); El rock d’en Felip Marlot, il.lustrat per Maria Rius (P.A.M., 1992);Felip Marlot i les joies, il.lustrat per Pau Bassolí (Barcanova, 2004); Un dia en la vida d'en Felip Marlot, il.lustrat per Òscar Julve (Barcanova, 2011) i Les vacances d'en Felip Marlot, il.lustrat per Òscar Julve (Barcanova, 2013).(Per veure'n més...)




Rius paral.lels
Jordi Estrada
L’Albí, 2010 (Narrativa, 38)(167)

Durant el 2010, any del centenari del naixement de Màrius Torres, molts joves de molts instituts van tenir una excel.lent oportunitat de conèixer el poeta a través de la seva poesia.
La novel.la Rius paral.lels, del manresà Jordi Estrada, publicada per Edicions de L'Albí (2010), és una altra excel.lent oportunitat per apropar-se a l'home, Màrius Torres, que va morir l'any 1942 de tuberculosi, als 32 anys.
 Tal com ens informa la contraportada del llibre som al sanatori antituberculós de Puig d’Olena a les darreries de l’any 1942. Davant la proximitat de la mort d’en Màrius, jove poeta republicà, els seus amics més íntims evoquen vivències i episodis, llums i ombres d’un passat en què les adversitats personals i col.lectives condicionen la vida diària del sanatori i els seus malalts. (Per veure'n més...)





Serena
Dolors Garcia i Cornellà
Cruïlla, 2012 (190 ps.)
Il.lustracions de Jordi Vila-Delclòs


Barcelona, 1428. Un terratrèmol sacseja la ciutat.
Els pirates tenen segrestat l'Anselm Estrany i cal pagar el rescat. La seva filla Serena no vol abandonar les germanes a l'hospici i es proposa tirar endavant la família. Però poc es pensa que dels feixos de paper usat que compra per fer soles en sortirà alguna cosa més que sandàlies! (Per veure'n més...)




Mil revolts
Maria Mercè Roca
Barcanova, 2013 (Antaviana Nova, 200 (182 pp.)
Premi Barcanova, 2012

Mil revolts és el viatge de tres argonautes moderns -l'avi Genís, el seu nét Albert i la seva companya d'institut, la Neus-, a la recerca d'un velló d'or molt especial: la senyoreta Isabel, un antic amor d'en Genís. Es tracta d'una dona que sempre tenen a tocar però que se'ls esmuny i els fa anar cada vegada més lluny, en un periple que els porta de Girona a Gandesa, de Gandesa a Tremp i de Tremp a Girona.
Però un viatge sempre és descobriment i canvi, i al costat de la il.lusió d'en Genís per tornar a viure l'amor de la seva vida, hi trobem l'evolució dels sentiments de l'Albert, que primer són de ressentiment envers el seu avi, però que canviaran fins al punt que el noi es convertirà en el més gran defensor de la decisió del seu avi i, a més, serà capaç de guardar un gran secret. (Per veure'n més... )

Bones vacances i fins al mes de setembre!!
Josep Maria Aloy


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada