dilluns, 1 de juliol del 2013

Avui fas 100 anys, Joana Raspall



Cent anys! 
Cent mil felicitacions !!

Avui és un dia molt gran: la poeta Joana Raspall, que va néixer el mateix any que Salvador Espriu, que Joaquim Amat-Piniella, que Bartoneu Rosselló-Pòrcel... i que l'Aurora Diaz Plaja, és, de tots ells, l'única que, encara, ens pot explicar tot un segle i viure, amb el cap ben clar, els homenatges que el nostre país li dedica amb motiu d'aquesta insòlita i feliç efemèride.

"És la poeta que més m'agrada- deia el Toni, un nen de nou anys, de Manresa- perquè l'entenc! Quan un nen és capaç d'expressar un sentiment com aquest vol dir que l'edat no és cap obstacle per sintonitzar amb la gent jove. I això és un gran mèrit de la Joana que s'ha fet estimar a través dels seus poemes.

Avui té lloc al Palau de la Generalitat l'acte central d'homenatge de tot el país a qui ha estat durant cent anys un exemple de civisme, un model d'implicació en l'ámbit cultural de la nostra societat, un referent en el camp de la poesia sobretot per a joves i una persona que ha sabut transmetre uns sèrie de valors entre els quals destaquen la bonhomia, l'amor a la llengua i la senzillesa excepcional dels seus textos.

Avui és un d'aquells dies en què tampoc no calen massa paraules per expressar un reconeixement sincer a una persona que s'ha dedicat, precisament, a treballar tota la vida amb i per a les paraules:

Estimo les lletres
que formen els mots,
els llavis que els diuen
i el cor que els entén,
perquè als mots hi ha l'ànima
de tota la gent.


He participat entusiàsticament a difondre l'obra de la Joana Raspall, he format part del grup d'amics de la seva persona i obra, un grup que hem volgut anomenar-nos L'Eixam: "L'Eixam d'Amics de la Joana Raspall". Un eixam a l'entorn d'una reina que ens ha captivat per la seva humanitat i senzillesa: Joana Raspall, la veu poètica més veterana del país. Feliç centenari!

Moltes felicitats, Joana!!

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada