dimarts, 2 d’abril del 2013

Avui se celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil


Cartell del Dia Internacional del Llibre per a Infants,
 obra de l'il.lustrador A. Bryan.


Avui, dia 2 d'abril, amb motiu de l'aniversari del naixement de l'escriptor danès Hans Christian Andersen, celebrem el "Dia Internacional del Llibre Infantil" per tal de promocionar la lectura entre la gent jove i els bons llibres infantils i juvenils.

L'IBBY (International Board on Books for Young People) és qui, des de l'any 1967, promou aquesta iniciativa com a homenatge a un dels escriptors de referència de la Literatura per a joves.

Cada any, una secció de l'IBBY és la responsable de patrocinar el Dia Internacional i selecciona dos autors reconeguts, un escriptor i un il.lustrador, perquè elaborin el missatge i el cartell adreçats a tots els nens i nenes del món.


Missatge del Dia Internacional

Enguany, l'encàrrec d'escriure el missatge d'aquesta efemèride ha estat adjudicat a l'escriptora mexicana Pat Mora, nascuda l'any 1942. El missatge, traduït al català per Jordi Ferrer i Ybarz, és el següent:

Llegim junts, tu i jo.
Veiem que les lletres formen paraules
i les paraules es converteixen en llibres
que estrenyem entre les mans.

Sentim xiuxiuejos
i rius bulliciosos a les seves pàgines,
óssos que canten,
gracioses melodies a la lluna.

Entrem en misteriosos castells
i de les nostres mans pugen fins als núvols
arbres en flor. Veiem nenes valentes que volen
i nens que atrapen les estrelles.

Llegim junts, tu i jo, fent voltes i voltes,
recorrent el món amb l'alegria als llibres.

.....

Per la seva banda, el cartell del Dia Internacional del Llibre per a Infants és obra de l'il.lustrador A. Bryan.


Hans Christian Andersen

Missatges sempre encoratjadors i estimulants

El Dia Internacional del llibre Infantil és una d'aquelles celebracions que no caldria celebrar si el nivell lector dels joves fos plenament satisfactori. Però sabem que la creació de lectors i el foment de la lectura és una batalla difícil i que no es pot aturar i la celebració d'aquesta Jornada és un estímul més per portar-la a terme.

El cartell i el missatge que ofereixen un il.lustrador i un escriptor, cada any d'un país diferent, serveixen per recordar com és d'important la lectura i són presentats en les formes més variades i insòlites.

El text que va escriure, per exemple, Manorama Jafa, l'any 2005 portava per títol: Els llibres són els meus ulls màgics i era la recreació d'una llegenda hindú plena de sentit i de bellesa que acabava amb aquestes paraules: ... aquesta és una antiga llegenda de l'Índia sobre un nen que va descobrir que la saviesa arriba a través de les paraules escrites pels savis, en els manuscrits de les fulles de palmera. Els llibres són els nostres ulls màgics. Ens donen la saviesa i la informació, i ens guien pels difícils i desiguals camins de la vida.

Igualment de sensible fou el missatge que va escriure l'any 2006, Ján Uliciansky, escriptor eslovè. El text portava el títol: El destí dels llibres està escrit en les estrelles. Hi podíem llegir idees com aquesta: ... en realitat els llibres són com les estrelles que brillen en la nit. N'hi ha tants que no poden comptar-se i sovint es troben tan lluny de nosaltres que no ens atrevim a anar a buscar-los. Però només imagineu-vos l'obscuritat que regnaria si un dia tots els llibres, aquests cometes del nostre univers cerebral, s'escapessin i deixessin d'emetre aquesta energia sense límits del coneixement i la imaginació humans... 

Els llibres com els nostres ulls màgics o els llibres com les estrelles que brillen a la nit... Tot s'hi val, si serveix per apropar la lectura als nostres lectors joves.




Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada