dimarts, 3 de juliol del 2012

Una bona novel.la d'aventures de Pau Joan Hernàndez





 Projecte Ictivela, de Pau Joan Hernàndez

Edicions del Roure de Can Roca és una petita editorial que jo diria, sense ambigüitats, que ha nascut per mimar els llibres. Mimar en el sentit més emotiu i pràctic del mot, és a dir, recollir, seleccionar i reeditar determinats títols que un dia foren però que ara restaven perduts a l'espai eteri de les nefastes descatalogacions que la crisi, sobretot, ha accelerat de manera cruel i injusta.

Aquesta editorial, amb seu a La Garriga, és dirigida per una parella de coneguts escriptors, Josep-Francesc Delgado i Hermínia Mas, que com és comprensible, una part dels llibres editats són títols propis, entre els quals podem trobar obres ja clàssiques com Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent, o bé Idriss, la noia del fil de seda. Però també hi trobarem títols tan atractius com la novel.la de James Oliver Curwood, Kazan i el gos llop, que encara no s'havia publicat en català; o l'excel.lent narració de Núria Albó, Ariadna; o bé el conte infantil L'escombra de la bruixa, de Teresa Duran.

L'últim títol, ara com ara, que aquesta editorial ha publicat és una novel.la juvenil de Pau Joan Hernàndez que ja havia estat editada l'any 1992 a El Brot Jove, de Pòrtic. Crec que en aquells moments d'intensa efervescència editorial, aquesta novel.la va passar, injustament, força desapercebuda i, per tant, és d'agrair aquesta oportuna reedició.

Projecte Ictivela narra l'aventura d'una colla d'amics que es proposen un doble repte: d'una banda, construir un submarí propulsat amb energia eòlica i solar i, després, demostrar que funciona fent un llarg viatge des del port de Vilanova i la Geltrú fins a un port finlandès.

Escrita a la manera de les millors novel.les de ficció científica de Jules Verne, l'obra de Pau Joan Hernàndez és una excel.lent narració, molt ben estructurada i escrita amb un ritme estimulant que invita a seguir llegint encara que estiguis a punt de perdre el tren.

Per als amants de la ciència i la tecnologia nàutica, a més, és un llibre ple d'informacions, de nocions i coneixements pràctics sobre la navegació i els submarins, informacions que, d'altra banda, no molesten als no tan interessats pel tema perquè estan ben dosificades al llarg de tota la novel.la.

Tot està molt ben mesurat en una trama que no té alts i baixos i que segueix linealment una aventura amb moments molt intensos que saben crear la suficient intriga per satisfer els lectors. "Als Estats Units se n’hauria fet una monumental pel·lícula", diu Joan Bustos en una crítica a la revista Faristol.

El llenguatge precís i segur, amb moments descriptius molt trepidants, sap crear una expectació molt viva... i el desenllaç, vibrant, tanca l'aventura de forma atractiva i molt emotiva.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada