diumenge, 24 de juny del 2012

Guia poca-solta, de Miquel Desclot




Miquel Desclot és un escriptor fonamental. Tant en el camp de la literatura per a adults com en el de la poesia per a joves. També és un traductor notable. És persona sensible i la seva relació amb les paraules és d'alt nivell i d'una precisió i calidesa excepcional.

Desclot fou potser el primer escriptor poeta que va escriure poesia per a nens i nenes quan ningú no ho feia. El seu primer llibre El blanc i el negre fou editat per La Galera l'any 1971 i durant els anys posteriors, Desclot fou l'únic poeta que dedicava una atenció especial a la mainada. Després s'hi van afegir la veterana Joana Raspall o Josep M. Sala-Valldaura, Lola Casas, Dolors Pellicer... i molts d'altres.

Però avui vull parlar de l'últim llibre d'en Miquel Desclot, la Guia poca-solta, il.lustrat per Montse Ginesta i editat per Baula, aquest 2012, a la col.lecció Ala Delta. Com el títol ja ens avança, el llibre és un recull de poemes divertits, esbojarrats, humorístics i irònics que farà passar una bona estona als lectors. Miquel Desclot ens convida a endinsar-nos en una col.lecció de limericks (un tipus de poema sense solta, inventat pels poetes britànics) per viatjar amb ells dins d'una geografia poblada per personatges curiosos i peculiars.

Són 63 poemes tallats amb el mateix patró:cinc versos cada un, rimant el primer amb el segon i el cinquè mentre el tercer i el quart rimen entre ells. Al primer vers de cada poema hi figura una persona d'una localitat concreta del que se n'explica alguna anècdota, situació o esdveniment. A cada poema, una població de Catalunya. Els personatges poden ser un botiguer de Martorell, que porta al dit l'anell picapedrell..., o un llibreter de Torroella, que llegeix sense moure una parpella, o la informàtica d'Eivissa, que parla amb veu petita i trencadissa, o el rondinaire més sorrut de Reus, que sempre ronca i remuga marrameus... Desclot no vol posar en evidència ningú: la varietat és notòria i la gràcia de cada un d'ells és ressaltar-ne alguna característica especial, tot cercant-ne els aspectes lúdics molt propis de la poesia per a joves.

Josep Maria Aloy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada